1-biomasa 2-hidro 3-geotermica 4-eoliana 5-solara
  • Bun venit pe site-ul AMEMM!
    Sperăm ca acesta să devină un instrument util şi primul loc în care să căutaţi informaţii despre problemele vitale care preocupă astăzi planeta, cum sunt schimbările climatice şi energia.

    Energia este un element esenţial al dezvoltării durabile, iar eforturile depuse de fiecare dintre noi pentru îmbunătăţirea modului în care aceasta este consumată şi produsă trebuie să devină o prioritate.
    Citeşte mai mult

Top comunicate

mai multe comunicate...
"’Regiunile pentru o dezvoltare verde"’ este un proiect finanţat prin programul INTERREG IVC fiind o iniţiativă a unor regiuni şi organisme europene ce şi-au definit obiective ambiţioase în domeniul energie regenerabile.

Regiunile partenere şi-au propus să identifice instrumente de politici regionale, mecanisme şi abordări menite să îmbunătăţească accesul la finanţare şi să stimuleze investiţiile în domeniul energiei regenerabile.

În perioada 5-9 noiembrie 2012, în Debrecen (Ungaria) o acţiune de tip peer-review menită să evalueze potenţialul regiunii în utilizarea şi susţinerea financiară a iniţiativelor în domeniul energiei regenerabile, a fost organizată de partenerul maghiar Agenţia de Dezvoltare Regională Észak – Alföld, în colaborare cu Agenţia Regională de Energie (ENEREA).

Peer review este un model de evaluare realizată de colegi experţi, în cazul acestui proiect de experţi din regiunile partenere, care pot să ofere expertiză şi modele de bună practică în susţinerea financiară a investiţilor în surse de energie regenerabilă. Este o modalitatea de învăţare reciprocă, atât pentru cei ce găzduiesc peer review-ul şi care beneficiază de observaţiile şi recomandărilor experţilor, cât şi pentru evaluatori care pot la rândul lor să acumuleze cunoştinţe din experienţele regiunii evaluate.

Regiunea parteneră maghiară a fost evaluată de specialişti din regiunile Norbotten (Suedia), Flevoland (Olanda), Gabrovo (Bulgaria), regiunea Western Greece (Grecia), şi Maramureş. Judeţul nostru a fost reprezentat de d-na Adina Dumitru, manager de proiect şi coordonatorul Componentei 3 –Schimburi de experienţă şi d-na Noemi Ganea, asistent manager.

Peer review-ul a cuprins 3 module de analiză. Primul modul a cuprins prezentarea regiunii Esazk-Alfold cu cele mai importante instituţii si organisme din regiune, precum şi cu potenţialul regiunii în ceea ce priveşte energia eoliană, solară şi geotermală.

Cel de-al doilea modul a evaluat rolul municipalităţilor în utilizarea resurselor de energie regenerabilă, fiind prezentate diferite exemple de bune practici din regiune. Au fost prezentate două municipalităţi din regiune: Martfu care a dezvoltat cu ajutorul Agenţiei Regionale de Energie un plan sustenabil pentru utilizarea energiei din zonă în beneficiul comunităţii şi care a fost deja pus în aplicare şi o altă localitate Magyarhomorog care datorită unor cheltuieli foarte mari înregistrate în întreţinerea unor clădiri publice, a implementat un sistem de încălzire bazat pe boilere alimentate cu resturi agricole puse la dispoziţie gratuit de fermierii din zonă.

Pentru a avea o imagine completă asupra acestui aspect, experţii au avut două vizite de studiu: la o municipalitate (Ujszentmargita) care, împreună cu alte 5 localităţi din vecinătate, este în curs de implementare a unui proiect dedicat utilizării energiei regenerabile în folosul comunităţii, acesta fiind un model de colaborare de succes. De asemenea, a fost vizitat complexul termal de la Hajduszoboszlo, reabilitat în 2010, fiind unul dintre cele mai mari complexe de acest gen din Europa. Pentru întreţinerea unui astfel de complex, administratorii au implementat un sistem de încălzire bazat pe un motor alimentat cu gaz natural extras din apa geotermală utilizată în complex. Este extrasă o cantitate de gaz de 250m3/h, utilizată pentru producerea de energie electrică (P=1,5 MW) şi energie termică prin intermediul unui schimbător de căldură cu puterea de 1,3 MW. Costul sistemului de extragere a gazului este de 480 mil. Ft, din care costul motorului este de 260 mil. Ft. Proiectul parcului acvatic din Hajduszoboszlo a fost finanţat din fonduri europene şi naţionale.

Cel de al treilea modul de analiză a fost dedicat susţinerii financiare şi investiţiilor în domeniul energiei regenerabile în regiunea Esazk-Alfold. Au fost audiate prezentări din partea Ministerului Maghiar al Dezvoltării privind planul naţional de energie, din partea Agenţiei Naţionale pentru Energie privind reforma sistemului energetic în Ungaria, dar şi prezentări din partea reprezentanţilor celor mai active instituţii financiare din regiune privind finanţarea proiectelor cu finanţare europeană şi naţională în domeniul energiei regenerabile.

Prima vizită de studiu a vizat o întreprindere maghiară cu tradiţie ce a produs unele dintre cele mai apreciate produse electrocasnice din Ungaria şi acum sunt axaţi pe producerea unor boilere/rezervoare ce sunt folosite şi în combinaţie cu tehnologii bazate pe energie regenerabilă. Cea de a doua vizită de studiu a fost efectuată la colegiul din Nyiregyhaza care a demarat un proiect pilot privind auditul energetic in cadrul unei întreprinderi private ce produce conserve de fructe şi în cadrul firmei ce asigură serviciul de transport local în vederea reducerii consumului de energie.

Ultima zi din cadrul acestei evaluări a fost dedicată prezentării în plen a concluziilor preliminare din partea echipei de experţi, fiind o discuţie deschisă cu intervenţii din ambele părţi ce au ajutat la conturarea formei finale a raportului ce va fi întocmit.

Experţii din cadrul peer-review-ului şi-au propus să definitiveze acest raport până la finalul acestui an, după care raportul va fi supus spre analiză partenerilor din regiunea evaluată Észak – Alföld.

Galerie de imagini

Citit de 4794 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene.
Răspunderea privind corectitudinea şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.